Brazilian House 1

Architects Alexandre Brasil e Bruno Santa Cecília
Location Condomínio Reserva Real - Jaboticatubas, MG, Brasil
Area 314 m²
Project 2011

Anchored in the modern tradition, these two houses propose the investigation of spation organizations that foment the integration between interior and exterior and allow looser appropriations by the residents.
Each of them with their own particularities, the designs seek to recognize the site’s topographic conditions and take advantage of the rising slope to unravel views to the beautiful local landscape.
The use of terraces and roofs as leisure spaces intends to recover the portion of the terrain that was subtracted by the construction itself.
The roof was chosen for the leisure spaces because of the generous insolation and the unhindered view.
In this house, as is common in summerhouses, the connections between spaces are always through veranda-like circulations. Through this resource, traditional corridors become large living spaces with great environmental quality and view to the landscape.
The duplication of circulations on both sides allows the connection between the spaces to have two different characters: one is more public, while the other is more private. This also turns each bedroom in an independent habitat.
The possibility of opening the bedrooms to both corridors provides cross ventilation and the individual control of privacy for each space.
The articulation of the slabs in split levels allows a better relationship between the volume and the site, and it also reduces the vertical paths and approaches the spaces around the central garden located under the pool.
Besides the landscape effect, the presence of water in the slabs has as an objective improving the thermal inertia and reducing the transmitted solar radiation, contributing to the thermal comfort in the house’s interior.